Уеб дизайн стратегии

15.11.2010 17:20

Всъщност един уеб сайт може да има и да изпълнява различни функции, като тези на офлайн системите – продажби, проучвания, или някакви услуги за клиента, както и доста други. Много пъти фирмите пренебрегват тези функции, като използват само една или две от тях. А по този начин, без да се отчитат тези възможности и като се изключва този аспект от работния процес при създаването на един сайт, доста пари могат да бъдат изгубени, в следствие на този пропуск. Много малко хора ще направят своя уеб дизайн с изходна стратегия.

Сега най-вероятно ще се запитате какво е това изходна стратегия. Определено с едно изречение, това е начинът, по който вие ще завършат с притежанието на вашия уеб дизайн и уеб сайт. Дали след като сте стигнали определен етап, поради различни причини преценявате, че не може да продължите и решавате да го продадете и да възвърнете част от своите инвестиции или просто го затваряте? Повечето фирми не са наясно с първият вариант, затова просто затварят сайта, и по този начин губят известна сума пари.

 Ако притежавате този сайт от няколко години, тогава трябва да знаете, че вашият голям плюс е работата, която сте свършили по него. За това време вие сте разработили неговото съдържание, създали сте трафик, набрали сте знания и информация за купувачите и клиентите, както и редица други неща. Ако може да изчислите колко пари ви изкарва този сайт за един месец, ще имате ориентир за колко да го продадете. Ако имате списък с много имейли, и притежавате необходимия търговски нюх, ще знаете как да се възползвате от това, за да направите печалбите му през месеца по-големи.

Ако уеб сайтът на вашата фирма не показва кой сте (не използва ваше име), а имате значителен трафик по него, то тогава трябва да се замислите каква стратегия да предприемете, когато решите да го подавате. Ако сте решили да финализирате своя бизнес, то уеб сайтът ще добави още към продажната цена. Как обаче да разберете колко ще струва вашият сайт? Разбира се, има няколко фактора, които ще ви помогнат да се ориентирате каква е реалната му стойност.
 

  • трафикът на вашия уеб сайт
  • броя на връзките, които са в него
  • популярността му в известни социални мрежи като Facebook, Twitter, Linkedin  и др.
  • позицията му в търсачките, както и неговата SEO оптимизация и маркетинг спрямо търсачките
  • домейн име
  • броят на директориите , в които е включен вашия сайт


Идеята при създаването на един уеб сайт не е с перспектива да го продадете, но да го изградите така, че да имате такава възможност, ако това се наложи. При неговото изграждане се старайте да се придържате към наличието на гореспоменатите фактори. Трябва да можете лесно да добавяте съдържание, както и непрекъснато да добавяте и нови връзки в него. Така стойността на вашия сайт ще нараства с годините. И ако се наложи продажбата му, вие ще може да вземете пари от него, като един вид компенсация за положения труд, а не просто да го затворите, сякаш изхвърляте непотребна брошура.

За това не пропускайте да поръчате изработка на сайт от уеб дизайн студио Мишел Имиджис