Blog

Уязвимост и заплахи към информацията в телекомуникациите

22.03.2010 12:52

Опасността да се използва дадена уязвимост на системата се дефинира като заплаха по отношение на нейната сигурност.Заплахата може да бъде човек (злоумишлено настроен служител или шпионин), предмет (дефектна част от оборудването) или събитие (пожар или наводнение). Класификацията на видовете заплахи е необходима за оценка на системите за сигурност. Тя може да бъде направена по различни критерии. Според източника заплахите могат да бъдат външни и вътрешни. Външни са дейността на разузнавателни и специални служби, дейността на разни политически, икономически и други структури, насочени срещу интересите на организацията, и престъпни действия на отделни групи и лица. Вътрешни са нарушаване на правилата за събиране, обработка и предаване на информацията, незаконна дейност на групировки и лица за прикриване на закононарушения и нанасяне на вреди на интересите на физически и юридически лица на базата на тази информация. Според произхода си заплахите могат да бъдат естествени и изкуствени. Естествените са заплахи от обективни физически процеси или стихийни природни явления, независещи от човека - пожари, наводнения, урагани, земетресения и нарушения в инфраструктурата (аварии в електрозахранването, аварии в системите за връзка, прекъсване на водоснабдяването и т.н.). Не е възможно те да бъдат предотвратени, но могат де се минимизират, като се използват противопожарни и други технически средства. Изкуствените заплахи, най често са предизвикани от непреднамерени (неумишлени, случайни) и умишлени действия на хора. В съотношение с аспектите на уязвимост на информацията заплахите се разделят на 3 основни вида: 1) заплахи от разкриване т.е възможността от разкриване на информацията от потребител с неоторизиран достъп. 2) заплахи за целостността, която включва всяка умишлена промяна на съхраняваната или предаване информация. 3) заплахи от отказ на обслужване/наличност/ - представлява блокиране достъпа до информационния ресурс, в резултат от нечии действия. Блокирането може да бъде постоянно, без възстановяване на желания ресурс или да задържи временно получаването на ресурса, докато той стане ненужен.

Уеб дизайнери от България в Интернет показват своя глас

16.03.2010 21:19

Уеб дизайнери, почитатели, любители и начинаещи в уеб дизайн услугите, SEO оптимизацията и уеб програмирането обявиха своя публичен глас в Интернет, като си направиха уеб страница във VOX.com и публикуват своите цели, амбиции, качества и способности.

В страницата им webdesignbg.vox.com, са публикували интересен материал наречен "Запознанство с уеб дизайн обществото", където се представят на света.

Ние от Webdesign BG в WebNode.com станахме почитатели не само заради амбицията и сходното име в URL адресите ни, а защото се чустваме част от тази група и част от тази уеб дизайн инциатива.  Да ги поздравим!

 

Уеб дизайн начало на старта

11.03.2010 13:33

Започнах да пиша за Уеб дизайн и изработка на сайтове днес и ще ми е интересно, както и на вас. Нека заедно да изучим уеб дизайн занаята и да започнем да изработкаваме по хубави и качествени уеб сайтове