Проектиране на онлайн Интернет PIM системи

20.03.2010 16:12

Една добра PIM система, би трябвало да включва следната функционалност:

От MS Outlook :

За деня, календар, бележки, контакти

От Phprojekt :

Проекти, времева карта, да направя, форум

От MS Outlook може да се вземе за деня, календар, бележки, контакти. Защото за да направим една добра ПИМ система трябва да съдържа тези неща, те са от голяма важност за правилното и функциониране. Всяка система се нуждае от тези опции за да може да направим работата на отделния работник както и работата в колектив, много по добра. Допълнително и проблемът с пространственото разпределение на участниците в колектива требва да намери решение. Основна сложност на работата в екип е осигуряване на комуникация помежду им. Всеки от тях има нужда от общи ресурси и те са създадени изцяло за нуждите им.
От Phprojekt може да се вземате следните компоненти: проекти, времева карта, да направя и форум. Защото с една добра ПИМ система чрез нея трябва да могат да бъдат задавани проекти за работа както на отделните работници така и на група от хора. Всеки от тях може да вижда какви проекти са му зададени и кой е неговия екип за работа. Ръководителят на проектите може да следи сроковете на изпълнение на проектите и как се движи плана на изпълнение на отделните проекти. Чрез времевите карти може да се прегледа кой колко часа е работил по определен проект както за деня така за седмицата а и месеца. Ръководителят може и да задава и отделни задачи който трябва да бъдат направени по време на работата с опцията “да направя”. Тази опция също е достъпна и за всеки потребител той може да си задава и задачи които сам трябва да изпълни.

Голямо предимство на Phprojekt е това, че е Open sorce project което означава, че всеки с добри познания по програмиране може да направи промени в системата и да я нарави да работи за неговите нужди. Phprojekt е платформено независим и работи с множество сървъри. Тези системи имат и няколко недостатъка MS Outlook е платформено зависим и направен само за работа с Windows NT и е просто еднослойно приложение и при някаква промяна в кода на програмата трябва да бъде преинсталирано на ново приложението на всеки компютър, докато Phprojekt е двуслойно приложение и работи през Уеб браузъра при него няма нужда от пре инсталация на приложението на всеки компютър, а промените се правят само на сървъра. Но Phprojekt не е Обектно ориентиран което е основен недостатък. В днешно време се залага на обектно ориентираното програмиране защото писането на програмите е много по лесно защото се имитират събитията от реалния живот и може кода на програмите да бъде преизползваем и се повишава сигурноста на кода и се допускате по малко грешки при писането на кода. Не че всяко Обектно ориентирано приложение може да бъде направено и без него но кода много се усложнява и количеството на кода е много голямо което допълнително товари ресурсите на системата.
Друг проблем е достъпа до системата за тези две системи той е глобален, той може да бъде достъпен от всякъде, а за една такава система това е недопустимо. За това достъпа до една такава система трябва да бъде ограничен. Системата трябва да може да се използва само от определена група хора и другите да нямат достъп до нея.
Например да могат да се въвеждат IP адресите на компютрите които могат да имат достъп до нея. За да нямат достъп външни компютри и изтичането на информация става по трудно.
Форумът също е от голямо значение за една добра система защото така ще може отделните потребители да си дискутират по между си за проблемите възникнали по време на работа и да може да се намери решение на проблема или да му се каже къде може да намери дадено решение.