MELOPS технологии

03.01.2011 14:03

Измерването на производителността на компютрите при решение на   научно-техническите задачи, в които се използва най-вече аритметика с плаващи точки, винаги е предизвиквало особен интерес. Именно заради такива изчисления за първи път е поставен въпросът за измерване на производителността, а по достигнатите показатели често се правели изводи за общото ниво на разработка на компютрите. Обикновено за научно-техническите задачи производителността на процесора се оценява в MELOPS (милиони числа на резултатите, изчислени с плаваща точка в секунда, или милиони елементарни аритметични операции с числа с плаваща точка, изпълнени в секунда).
Като единица за измерване MELOPS е предназначена за оценка на производителността на операции с плаваща точка и затова не е използваема извън тази ограничена област. Например, програмите на компилаторите имат рейтинг MELOPS близък към нула, независимо от това колко е бърза машината и колко компилатори рядко използват аритметика с плаваща точка.
Ясно е, че рейтингът на MELOPS зависи от машините и програмите. Този термин е по-безобиден от MIPS. Той се базира на количеството изпълнявани операции, а не на количеството на изпълнените команди. По мнение на много програмисти една и съща програма, работеща на различни компютри, ще изпълнява различно количество операции с плаваща точка. Именно за това рейтингът на MELOPS е предназначен за справедливо сравнение на машините помежду им. Все пак с MELOPS не всичко е така безоблачно. Преди всичко е свързано с това, че наборът от операции с плаваща точка не са съвместими на различни компютри. Например в суперкомпютърните фирми Grey Research отсъства команда деление (има се впредвид операцията при изчисляване на обратната величина на числа с плаваща точка, а операцията по деление може да бъде реализирана с помоща на умножение на делимото с обратната величина на делителя). Същевременно много съвременни микропроцесори имат команда деление, изчисление на квадратен корен, синус и косинус.

Рекламно съобщение: Уеб студио за изработка на уеб сайтове и дизайн Web Design Sofia предлага професионално изработване на динамични бизнес сайтове, корпоративни сайтове, графичен дизайн и уеб дизайн услуги и SEO оптимизация на сайтове за търсачки и търсещи машини за района на София, България
Друг осъзнаван от всички проблем се заключава в това, че рейтингът на MELOPS се мени не само при смесване на целочислени операции и операции с плаваща точка, но и на смесването на бързи и бавни операции с плаваща точка. Например, програма със 100% операции сложения ще има по-висок рейтинг от програмите със 100% операции за деление. Решението на повечето проблеми се свежда до това, че трябва да се вземат "канонични " или " нормализирани" числови операции с плаваща точка от изходния текст на програмата и след това да се раздели времето му на времето на изпълнение. Така рейтингът на реалния MELOPS се отличава от рейтингът на нормализирания MELOPS, който често се привеждат в литературата за суперкомпютри.
Най-често MELOPS като единица за измерване на производителността се използва за провеждане на контролни изпитания на текстовите пакети "Ливерморски цикли"