Flash елементите в съвременния уеб дизайн

21.04.2010 18:26

Днес се наблюдава увеличение в броя на сайтовете, които имат интро, направено на Flash. Много фирми за уеб дизайн услуги продължават с тези интерактивни практики Но въпреки всичките си предимства, с него се злоупотребява. Прекалено дълго той е смятан за нещо масово “готино нещо”. Най-големият недостатък според мен е големината на файла. Сигурен съм, че всеки знае колко е досадно да се опитвате да отворите някой сайт с големи картинки и много мултимедия, а той да зацикля. Има няколко причини, Flash да не бъде добра идея:
•    Back бутона е неизползваем. Когато го натиснете, той ви връща назад в друга страница, а не в предишното, което сте видели във Flash.
•    Стандартните цветове на връзките са неизползваеми. Това може да доведе до объркване.
•    Не се разбира добре с търсачките. Ще обясним по-късно.
•    Дизайнът е краен продукт. Цвета, размера на текста не могат да се променят. Нищо не може да се промени, така че да пасва на нуждите на крайния потребител.
•    Труден е за възприемане от хора със затруднения.
Скоро Google Обяви, че може да чете .swf файлове. Но въпреки това, подреждането в търсачките може да не е изцяло коректрно, защото докато един сайт може да съдържа само един .swf файл, то HTML страниците са хиляди.

Това значи, че флаш отстъпва, що се отнася до търсенето. Това не е пагубно за големите корпорации, но за малките фирми Flash не е разумно решение.

Неразбирателството с търсачките се дължи на факта, че Flash форматите не могат да се индексират по същия начин като чистия текст. Flash файловете се третират като картинки. Способността на Google да чете в тези файлове ще даде малко повече отколкото да използвате само Alt или Title тагове. Това, обаче много скоро може да се промени.

Може би след време Flash файловете ще се четат добре от търсачките. Лично аз предпочитам това да не става. Докато Flash е много добър начин да се изгради сайт, който е шарен, динамичен и забавен, той премахва някои от функционалностите. Не карайте потребителите си да чакат сайта ви да се зареди. Няма да преуспеете по този начин.